KAPASİTE RAPORU

KAPASİTE RAPORU

Kapasite raporları; ülkenin sanayi üretim gücünü tespit etmek, ekonomik ve stratejik plan ve programlara ışık tutmak amacıyla sanayi bilgi sistemini oluşturmak, sanayi sicil belgesi almak, teşvik, tahsis, ihaleler ile bazı belgelerin alınması vb. işlemlerde kullanılmak amacıyla düzenlenir.

KAPASİTE RAPORU

Kapasite raporları; ülkenin sanayi üretim gücünü tespit etmek, ekonomik ve stratejik plan ve programlara ışık tutmak amacıyla sanayi bilgi sistemini oluşturmak, sanayi sicil belgesi almak, teşvik, tahsis, ihaleler ile bazı belgelerin alınması vb. işlemlerde kullanılmak amacıyla düzenlenir. Kapasite Raporunun geçerlilik süresi 2 yıldır. Aynı zamanda Kapasite Raporu sanayi kuruluşu niteliği kazanan özel veya tüzel kişiliklerin kimlik kartı niteliğinde olan ve bu kuruluşların irtibat bilgilerini, üretim konularını ve yıllık üretim kapasitelerini, teknolojilerini, makine parklarını, kullandıkları hammaddeleri, sermaye ve istihdam bilgileri ile benzeri konuları içeren kapasite raporlarını, kuruluşların bağlı bulundukları odalar düzenlemektedir. Kısaca kapasite raporu bir sanayi kuruluşunun üretim gücünü gösteren en önemli belgedir.

 

Kapasite Raporu aşağıdaki birçok kurum, iş ve işlemlerde kullanılır:

  • Yatırım Teşvik Belgesi, 
  • Dâhilde İşleme İzin Belgesi, 
  • Geçici Kabul İzin Belgesi müracaatlarında ve bu belgeler kapsamındaki taahhütlerin kapatılması aşamasında, 
  • Sanayi Sicil Belgesi müracaatlarında, 
  • Muhtelif İthalat ve İhracat işlemlerinde, 
  • Bir çok ekspertiz raporunun alımlarında, 
  • Yerli Malı Belgesi alımında,
  • Resmi ve özel ihalelerde,
  • Yurtiçi ve yurtdışı kredi teminlerinde,
  • Yurtiçi ve yurtdışı fuarlara katılımlarda, 
  • Tahsisli veya ithalinde tarife kontenjanı uygulanan hammaddelerin temininde, 
  • İmalatçı Belgesi alımında, 
  • İşletme Kayıt Belgelerinin alımında, 
  • Vergi incelemelerinde, 
  • Kamunun muhtelif amaçlı incelemelerinde, kullanılmaktadır.

.

Kapasite Raporu Müracaatında İstenilecek Evraklar Aşağıdaki Gibidir.

 

Firmanın Mülkiyetine Geçmiş Makine-Teçhizatın, Bilanço Değerini de Gösteren Mali Müşavir   Islak İmzalı ve Kaşeli  Listesi
 

Makineler Kiralık veya Leasing’li ise Kira/Leasing Sözleşmesinin Fotokopisi.
 

İstek  Formunda İmzası Bulunan Yetkilinin İmza Sirküleri veya Vekâletname Fotokopisi.
 

İşyeri Kira Kontratı veya Tapu Fotokopisi.
 

Vergi Levhasının Fotokopisi.
 

Son Aya Ait İşyeri SGK Hizmet Listesi ve Tahakkuk Fişi veya Yeni İşçi Giriş Bildirge  Fotokopileri.
 

Varsa Sanayi Sicil Belgesi Fotokopisi.
 

Firmaya Ait Kalite Belgelerinin (TSE, ISO, HACCP, CE, Marka Tescili vb.) Fotokopileri.
 

TOBB Kapasite Raporu Onay Harcı Dekont Fotokopisi.
 

Odamız Veznesine Yatırılacak Kapasite Tespit Ücretine Ait Makbuz.

Kapasite Raporu Geçerlilik Süresi,

1- Kapasite raporları en az bir yıllık süre ile onaylanır. Kapasite raporlarının geçerlilik süresi en fazla iki yıldır.  Birlikçe belirlenen sektörler için düzenlenen kapasite raporlarında geçerlilik süresi ise bir yıl alınır.
2- Kiralık makine ve teçhizatı olan işyerlerine, ilk defa kapasite raporu düzenlenirken,  kira sözleşmesinin en az bir yıl olması ve kapasite raporunun sözleşme yapıldığı tarihten itibaren üç ay içerisinde düzenlenerek onay için Birliğe gönderilmesi gerekir. Aksi takdirde rapor onaylanmaz.
3- Daha önce kapasite raporu olup da, yenileme yapılması sırasında, makine ve teçhizata ait kira süresinin bir yıldan az kaldığı durumlarda kapasite raporu bir yıllık süre ile onaylanır.
4- Finansal kiralama yoluyla makine alımı yapan işyerlerine, finansal kiralamanın süre sonuna bakılmaksızın 2 yıllık geçerlilik süresi verilir.
5- İş sözleşmesi karşılığı üretim yapan işyerleri için ilk kapasite veya yenilemelerde en az bir yıllık sözleşme olması ve sözleşme yapıldığı tarihten itibaren üç ay içerisinde kapasite raporunun düzenlenerek onay için Birliğe gönderilmesi gerekir.
6- İşyerinde üretimin aksamasına neden olacak makul bir sebebe dayanması halinde ve ilgili odanın bu durumu bildirerek Birlikten talep etmesi halinde, düzenlenecek kapasite raporu bir yıllık süre ile onaylanır.
7- Arazi ve/veya bina kiralık ise bu durum kapasite raporunun geçerlilik süresini etkilemez.
8- Maden ocaklarında maden ruhsatı kiralanmış ise ve kiralama süresi sonu iki yıldan az ise kapasite raporunun geçerlilik süresi olarak kiralama bitiş tarihi esas alınır.
9- Geçerlilik süresi sonu ile Birlik onay tarih ve numarası Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nce verilir.

 

Makalemizi dikkatle okuduğunuz için teşekkür ederiz. Sitemizde yer alan diğer makalelerde ise sizlere Kapasite Raporu Başvurusu, Kapasite Raporu Yenilemesi, Kapasite Raporu Değişiklikleri, Kapasite Raporu Denetimi, Kapasite Raporu başvuru formu gibi birçok konuda bilgi verilmektedir. Okumanızı tavsiye ederiz.

 

FDL Danışmanlık firmamız, TOBB ve TESK tarafından onaylanan ve bağlı bulunduğunuz Esnaf, Ticaret ve Sanayi odaları tarafından denetimi yapılan Kapasite Raporlarınız için en yüksek kalitede danışmanlık hizmeti vermektedir.

Firmamız Kapasite Raporu Danışmanlık faaliyetinin yanı sıra GIDA İŞLETMELERİ YÖNETİM SİSTEM BELGELERİ, İŞLETME KAYIT BELGESİ, HİZMET YETERLİLİK BELGESİ, TSE, TSEK ve KONTROL GELGELERİ( SASO, ESMA VB BELGELER  ) konularında danışmanlık hizmetleri sunmaktadır.

 

 

 

Kapasite Raporu Danışmanlığı

AMAÇ: Kapasite raporları ülkenin sınaî üretim potansiyelini tespit etmek, ekonomik ve stratejik plan ve programları için veri tabanı oluşturmak amacıyla düzenlenmektedir. Anılan belge, teşvik, kota, tahsis, ihale, ithalat ve ihracatla ilgili işlemler ile çeşitli kamu kuruluşları ve Bakanlıkların kayıtlarına girmek için kullanılmaktadır. (sanayi sicili, gıda sicili gibi)

 

KAPSAM: Her türlü imalat, ticaret, inşaat ve hizmet alanlarında faaliyet gösteren tüm kamu ve özel sektör kuruluşlarının genel bilgilerini ve üretim gücünü, makine tesisat, yıllık üretim kapasitesi, kapasite hesabı, yıllık tüketim kapasitesi gibi bilgileri gösteren bir belgedir. Tanzim tarihi ve T.O.B.B’ un onayını müteakip 3 yıl geçerliliği olan bir belgedir.

 

Kapasite Raporunun Kullanıldığı Alanlar:

 

- Sanayi sicil kaydı işlemlerinde,

- Çeşitli kurum ve kuruluşların ihalelerine iştirakte,

- Sanayici-ihracatçılara tanınan haklardan yararlanmada,

- Bazı üretim girdilerini indirimli tarifeden temin etmekte,

- Sanayicilere verilen tahsislerden yararlanmada,

- Kota başvurularında,

- Teşvik Belgesi taleplerinde,

- Geçici kabul yoluyla ithalat girişimlerinde.